Keratose, unormal fortykkelse av hornlaget i huden. Det finnes flere ulike former for keratoser. To meget vanlige former er solar og seboreisk keratose.

Hva er Solar keratose/ Aktinisk keratose?

Solar keratose er en solskade på huden. Den skyldes at arvematerialet i overhudens basalceller skades av ultrafiolette stråler, slik at fornyelsen og modningen av overhudscellene forstyrres. Hudforandringen oppstår fortrinnsvis på de hudområdene som er mest utsatt for sollys, slik som panne, nese, kinn og ører. Særlig utsatt er øvre del av pannen og hodebunnen hos menn med tidlig håravfall. Hudforandringen består av tørr fortykkelse av huden, som ofte er litt irritert og rød. Solare keratoser kan behandles på forskjellige måter. Prinsippet er å fjerne de syke cellene, slik at de erstattes av nye celler. Kan utvikle seg til plateepitelkreft, som sjelden sprer seg til andre områder / organ på kroppen.

oreflipp

 

Hva er Seboreisk keratose?

Seboreisk keratose, talgvorte, senil vorte, opptrer særlig hos eldre og med økende antall jo høyere alder. Keratosene er lysebrune til svarte, vorteaktige og hever seg over hudoverflaten. Ofte er det mange av dem, mest på ryggen, magen, brystet og i ansiktet. Årsaken til seboreiske keratoser er ikke kjent, men arv synes å ha betydning. Keratosene har ingen tendens til å utvikle seg til hudkreft. De kan skrapes bort i lokalbedøvelse.

Behandlingsmetoder kan være: