Hva er Perineumsplastikk?

Dette er en operasjonsteknikk som har til hensikt å reparere skader etter fødsel i vagina åpningen og gjenopprette rifter i muskulatur i det synlige område som ligger mellom endetarmsåpningen og vagina.

Utvidet eller trang skjedeåpning

Skjedeåpningen kan bli utvidet ved rifter og skader etter barnefødsler men enkelte kan også ha fått dette pga av skader eller fra naturens side. Mange kvinner kan få livsvarige plager som påvirker seksuallivet både fysisk og psykisk.

Enkelte kan ha blitt sydd for stramt, dannet arrvev etter rifter og klipp ved barnefødsler. Dette kan føre til smerte i forbindelse med samleie.

intimkirurgi

Ingen vet hvor mange norske kvinner som går rundt med «ødelagte» underliv forårsaket av barnefødsler. Altfor mange sliter med inkontinens og lekker urin, gass eller avføring etter at de får barn. Å revne fremover kan være fryktelig, men å skade endetarmen er for mange mye verre. Dette er helseproblemer kvinner bør slippe å slite med over tid, og som er lett å korrigere med operasjon. Mange tør verken snakke med lege eller andre, selv om plagene blir store og kroniske.

Fordelene med å operere med laser framfor vanlig skalpell

Det anses som en fordel å operere denne type operasjon med laser framfor vanlig konvensjonell skalpell metode da dette medfører mer presisjon og nøyaktighet. Laseren medfører mindre blødning og vevsskade og bedre sår kontroll og vil derfor føre til kortere tilhelingstid og bedre resultater.

Gynekologen har lang erfaring med operasjoner etter fødselsskader

Perineumsplastikk kombineres ofte med bakre vaginal operasjon. Ved perineumsplastikk er formålet å få skjedeåpningen mindre åpen slik at det både ser mindre åpent ut og føles tettere/trangere i introitus eller skjedeåpningen.

 • Før operasjon

  Vi har uforpliktende konsultasjon hos gynekolog som har mange års erfaring i denne type operasjon. Du vil møte samme lege før, under og etter operasjon slik at du vil slippe å forholde deg til mange personer.

  Alle som skal ha narkose må faste 6 timer før operasjon.

 • Under operasjon

  Dette er en operasjon som er vanlig å foreta i lett narkose. Pasientene som får lett narkose/ dyp sedasjon vil sove under hele operasjonen, men puste selv og vil ikke kjenne noen smerter under operasjon.

  Under operasjonen, vil kirurgen fjerne overflødig og løs hud i perineum. Han vil i de fleste tilfellene foretrekke å bruke laser til dette. Deretter vil han sy de underliggende muskler i området med selvoppløselig tråd. Disse stingene vil ikke trenge å fjernes senere.

 • Etter operasjon

  Du våkner opp på oppvåkningsavdelingen der en sykepleier vil passe på deg . Du vil oppleve full diskresjon da det kun benyttes enerom til oppvåkningspasientene. Det finnes også en bakdør som kan benyttes dersom det er ønskelig når du skal hjem.

  Du vil sannsynligvis være 1-2 timer etter avsluttet operasjon. Det er normalt at det vil gjøre litt vondt rett etter operasjonen og en del dager etter operasjon. Du vil få med deg smertestillende tabletter samt en resept på dette.

  Før du kan dra hjem må det sjekkes at det ikke er noen aktiv blødning fra sårflatene og ha klart å late vannet.

  Du kan dusje etter 2 dager. Såret skal renses med antiseptisk morgen og kveld. Etter vannlating anbefales det å bruke sanitære våtservietter istedenfor vann. Ved avføring anbefales vann og tørke området forsiktig med håndkle.

  Det kan komme en liten blødning fra operasjonssåret innen 2 uker etter operasjon og det kan være lurt å bruke et bind eller truseinnlegg.

  Det må unngås å bade i badekar og basseng samt avstå fra samleie i 6-8 uker etter operasjon.

  Alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne, men ta kontakt med oss dersom du skulle få stor blødning, feber, svært hovne sår eller mer smerter etter noen dager. Vi ønsker at du tar kontakt med oss dersom du har spørsmål du lurer på etter operasjonen.