Hva er brystreduksjon

Store bryst er et relativt vanlig problem som med et kirurgisk inngrep kan bedres. En brystreduksjon vil kunne gi damer med store , tunge og ofte hengende bryster en bedring i fysiske og psykiske plager. Brystene vil også i de fleste sine øyne gi penere bryster.

Brystene vil bli redusert og strammet opp ved at det fjernes hud, fett og kjertelvev samt at store brystvorter blir redusert samtidig .

De som kun har slappe bryster, trenger bare et brystløft uten reduksjon eller eventuelt kombinert med innlegg av proteser ( se brystløft med og uten proteser)

brystreduksjon

Hvem ønsker en brystreduksjon?

 • Damer eller menn som synes brystene er for store
 • Damer som har store tunge bryst som kan gi nakke og skuldersmerter
 • Damer som føler brystene er hemmende for fysisk aktivitet
 • Damer eller menn som synes brystene er så store at de hemmer sosial aktivitet
 • Damer som ønsker seg lettere, rundere og høyere bryster med en penere fasong

 Brystreduksjon hos menn

Ved for mye hud vil brystreduksjon kunne utføres hos menn som hos kvinner, med fjerning av hud og flytting av brystvorter, men for de fleste menn er det kun fettsuging med eller uten kjertelfjerning som trengs for å få et bra resultat. (se brystreduksjon hos menn –gynekomasti).

Lang erfaring

Vår kirurg er spesialist innen plastisk kirurgi. Han har lang erfaring med plastikkirurgiske brystoperasjoner og kan vise til gode resultater. Operasjonsteknikk som velges vil være individuelt tilpasset for å gi best mulig kosmetisk resultat og redusere faren for komplikasjoner.

 • Før operasjon

  Klinikk Arendal har uforpliktende konsultasjon hos plastikk kirurg og du vil møte samme lege før, under og etter operasjon. Rett før operasjon tegner plastikk kirurgen opp hvordan snittene skal legges.

 • Under operasjon

  Selve operasjonen tar ca 2 timer og utføres i lett narkose og lokalbedøvelse. Pasientene sover derfor under hele operasjonen, puster selv og kjenner ingen smerte . Det er alltid en erfaren anestesilege som gir deg narkosen.

  Tråden man bruker til lukning av såret løses opp av seg selv og trenger derfor ikke fjernes. Det blir gitt en ”støtdose” av antibiotika for å redusere sjansen for infeksjon.

 • Etter operasjon

  Du våkner opp på oppvåkningsavdelingen der en sykepleier vil passe på deg . Du vil oppleve full diskresjon da det kun benyttes enerom til oppvåkningspasientene. Det finnes også en bakdør som kan benyttes dersom det er ønskelig når du skal hjem.

  Du vil sannsynligvis være ca 2-3 timer etter avsluttet operasjon. Dvs at du totalt er på klinikken ca 5 timer operasjonsdagen.

  Det er normalt at det vil gjøre litt vondt rett etter operasjonen og en del dager etter operasjon. Du vil få med deg smertestillende tabletter samt en resept på dette.

  Det er normalt at brystene kjennes spente og hovne den første tiden etter operasjon og det kan ta flere mnd før brystene får sin endelige form.

  Operasjonen etterlater arr rundt brystvorten som et minimum, men mest vanlig er arr rundt brystvorten, loddrett ned til folden, og av og til må man også legge snitt under brystet. Plastikk kirurgen legger stor vekt på at arrene skal bli så pene som mulig, og det blir sydd med innvendig selvoppløselig tråd.

  Arrene er oftest ikke spesielt fremtredende, men 3-4 måneder etter operasjon kan de bli røde og irriterte. Dette er en naturlig del av tilhelnigsprosessen og etter ytterligere noen måneder vil arrene etter hvert blekne mer og mer. Taping av arrene har vist seg å påskynde og forbedre tilhelningsprosessen.

  Hvis en senere ønsker å bedre ytterligere på arrene kan både laser,ipl, hudforbedringskremer, rødt og blått lys gi forbedringer.

  Følelsen i brystvortene blir ofte nedsatt, spesielt i starten, men kommer tilbake litt etter litt. Etter ca 1 år er følelsen som regel tilbake, men en viss nedsatt erogen følelse må man kunne regne med.

  Tunge løft må unngås 4 uker etter operasjon og god støtte bh må brukes dag og natt i 4 uker. Denne kan kjøpes på klinikken.

  Kontroller utføres vanligvis den 1. 5. og 10 dagen. Det er vanlig å ha en 3 mnd kontroll hos plastikk kirurgen som opererte deg og denne timen har du selv ansvar for å ta kontakt for å få. Vi ønsker uansett at du tar kontakt om det er noe du lurer på og du vil alltid være velkommen til å komme innom hvis det skulle være noe du ønsker vi skal se på.

  Du får papirer med deg der det står hvordan du skal forholde deg etter operasjon samt tlf nr du kan ringe ved behov for tilsyn/hjelp hele døgnet.