Hvordan eldes huden?

Huden deles opp i tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. På den papirtynne hudoverflaten (overhuden) dør gamle hudceller og blir erstattet av nye celler fortløpende. Man regner med at kroppen fornyer hele hudoverflaten hver 6-8 uker.

Lærhuden ligger under overhuden og inneholder et nettverk med fibriller (små tråder). Elastin gjør huden elastisk, og kollagenfibre holder huden sammen. Kollagen er et protein som gir huden styrke og strammer den. Mellom fibrillene er det blant annet hyaluronsyre som spiller en stor rolle i hudens evne til å binde til seg vann.

Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt og det ytre laget blir tynnere. Det gjør huden din dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nettverket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere.

rynker

Rynker

Det finnes to typer rynker, dynamiske og statiske. Førstnevnte er egentlig ikke rynker, men linjer som er blitt tegnet av dine ansiktsuttrykk, f.eks smiling, mysing såkalte mimikkrynker. Disse rynkene får du når du gjør ulike grimaser med ansiktet. Statiske rynker er hovedsaklig skapt av overeksponering av sollys og tobakksrøyking. Og de oppstår oftest rundt øynene der huden er tynnest.

Sol elder huden raskere

Slappere hud og rynker er en naturlig del av aldringen. Men ultrafiolett stråling (UV-stråling) fra sola framskynder prosessen betraktelig. De fleste furer og rynker i ansiktet er et resultat av sollys og ikke alder. UV-strålene lager rynker ved å bryte ned kollagenet i huden. I tillegg skades arvematerialet (DNA) i hudcellene. Dette kan føre til fregner, pigmenteringer, aldersflekker, føflekker og andre fargeforandringer i huden. Samt sprengte blodkar.

Hos Klinikk Arendal hjelper vi deg å skreddersy et behandlingsprogram for deg ut fra dine ønsker og behov!

Behandlinger: