Hva er melasma?

Melasma er flekkvis, ofte symmetrisk brunpigmentering av huden i ansiktet. Det vil si at flekkene er relativt like på begge sider av for eksempel kinn, panne, overleppe.

Hva forårsaker melasma?

Melasma utvikles ofte under og etter graviditet, eller ved bruk av p-piller, men kan også oppstå uten at disse omstendighetene foreligger. Mørk hudfarge disponerer for melasma. Sol forverrer tilstanden.

Hvordan er forløpet?

Noen ganger blekner hudforandringene spontant etter fødsel eller når man slutter med p-piller. Hos de fleste vedvarer forandringene med forverring i sommerhalvåret og bedring om vinteren.

halsplatikk

 

Forholdsregler ved melasma

Det er viktig å unngå sol, og det anbefales bruk av solbeskyttelseskrem i ansiktet som blokkerer både UVA og UVB-stråler. Faktor 30 eller mer anbefales. Disse bør brukes daglig.

Behandling av melasma

Dersom forandringene ikke forsvinner når man følger forholdsreglene som er nevnt over, kan man forsøke blekende midler som smøres på huden. Midler som kan ha effekt er Spotpeel, ZO Medical, ZO Controlled Depth Peel.

Solbeskyttelse er det viktigste tiltaket både under og etter behandling, fordi tilstanden har en tendens til å komme tilbake.

Les mer om: