Hva er nedsunken livmor?

Fremfall av skjede og/eller livmor er en tilstand der deler av skjedeveggen eller livmortappen synker nedover i skjeden og kan komme delvis ut av vagina når en har sittet, stått eller gått mye.

Man har enda ikke funnet en sikker årsak til at noen kvinner får fremfall, men man mener at alder og reduksjon i bindevevets styrke er en faktor.

Skader i bindevevet sammen med fødsler, kronisk hoste, tungt fysisk arbeid, forstoppelse og overvekt er andre faktorer som kan gi økt risiko for å utvikle fremfall.

Ulike typer skjede- og livmorframfall

  • Fremfall av fremre skjedevegg og blærenedfall (cystocele)
  • Fremfall av bakre skjedevegg, og eventuelt med effekt på tarm (enterocele/rectocele)
  • Fremfall av skjedetopp/livmor (uterindescens)
  • Forlenging av livmorhals (cervixelongasjon)
  • Totalprolaps, dere hele livmoren kommer ut av skjeden

eller kombinasjoner av ovennevnte.

intimkirurgi

Symptomer på livmorframfall

Fremfall kjennes ofte ut som en kul eller et press i underlivet. Noen får plager med å tømme seg for urin eller avføring, urinlekkasje og noen får småblødninger. Disse er vanligvis forårsaket av «skrubbsår» på den delen av skjedeveggen eller livmoren som kommer utenfor skjeden. Disse blødningene skal alltid kontrolleres hos lege eller gynekolog.

Behandling av livmorframfall

Mange kvinner lever godt og uten plager med fremfall, og hos disse kvinnene er det ikke nødvendig med noen form for behandling.

Dersom du har plager og trenger behandling finnes det to hovedvalg: pessarring eller operasjon.

Pessarring
Pessarring er en myk plastring som blir tilpasset hos gynekolog og som blir lagt inn i skjeden og ligger der kontinuerlig. Du kjenner ikke at du har den, men du blir kvitt plagene som fremfallet har gitt deg.
Det er nødvendig med noen kontroller i året for å bytte denne ringen. De kvinnene som har en slik ring liggende inne bruker krem/stikkpiller for at slimhinnene i skjeden skal bli tykkere og ikke få så lett gnagsår.

Operasjon
Operasjoner for fremfall av fremre og bakre vaginal vegger kan bli utført hos oss i narkose. Operasjonen blir gjennomført via skjeden.
Dersom det trengs en operasjon der livmortappen eller hele livmoren må fjernes må dette bli utført på sykehus.
For å finne ut om vi kan utføre en operasjon eller behandling med pessar må man komme til en uforpliktende konsultasjon hos vår gynekolog som har lang erfaring.