– Kjønnsvorter (kondylomer) er en seksuelt overførbar sykdom og forårsaket av viruset humant papillomavirus (HPV).

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter er små utvekster som vanligvis vokser nær eller på kjønnsorganet. Kjønnsvorter kan være flate eller spisse, blomkålaktige eller stilkede. Kjønnsvorter på fuktig hud, for eksempel på slimhinner nær skjeden eller på penis, er vanligvis myke og hudfargede. Du kan ha bare én vorte eller mange.

Vortene er forårsaket av viruset humant papillomavirus (HPV) og er en seksuelt overførbar sykdom. Det er nesten 100 typer av HPV. Men ni av ti personer som får kjønnsvorter, er infisert med HPV type 6 eller 11. Andre typer HPV kan forårsake kreft i livmorhalsen hos kvinner.

HPV sprer seg lett fra person til person ved hud-til-hudkontakt av infiserte områder.

intimkirurgi

Symptomer

Kjønnsvorter gir ofte ikke symptomer, men de kan av og til forårsake smerte eller kløe. De kan en sjelden gang gjøre det vanskelig å ha sex fordi de kan være i veien i skjeden. En gynekolog vil kunne se om du har kjønnsvorter ved å undersøke deg. Ved tvil kan han ta en vevsprøve (biopsi) for å kontrollere at du ikke har noe mer alvorlig.

Kan kjønnsvorter forebygges?

Bruk av kondom reduserer risikoen for å bli smittet med HPV. Men kondomer gir ikke full beskyttelse mot viruset. Det er fordi HPV også spres ved hud-til-hud kontakt. Altså er det mulig å få virus på fingrene dine og spre det til en annen person på den måten.

En vaksine er tilgjengelig for å forhindre kjønnsvorter. Den kan også bidra til å beskytte mot livmorhalskreft hos kvinner. Vaksinen er utviklet for jenter og kvinner i alderen mellom 9 og 26 år, og settes som tre injeksjoner over seks måneder. Denne vaksinen er innført i det norske vaksinasjonsprogrammet fra 2009/2010, og gis til jenter på 7. klassetrinn. Den kan også brukes på gutter.
 


Behandlingsmetoder:

 

Laserbehandling →