Sjekk deg! – en celleprøve kan redde livet ditt

Celleprøve er en viktig undersøkelse i forbindelse med forebygging og diagnostisering av kreftsykdom. I Norge anbefales det at kvinner mellom 25 og 69 år, tar livmorhalsprøve regelmessig for å forebygge utvikling av livmorhalskreft.

Vi har kort ventetid på Klinikk Arendal for å få utført en celleprøve av livmorhalsen av erfaren gynekolog. Ta kontakt i dag for konsultasjon hos gynekolog med celleprøve. Trenger ingen henvisning fra lege.

Hva er en celleprøve av livmorhalsen?

Undersøkelsen tar noen få minutter. Gynekologen bruker en liten børste for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen og vanligvis er det lite smerter og ubehag ved.

intimkirurgi

Det kan ta opptil tre til fire uker å få svar på en livmorhalsprøve. Hvis det oppdages lette celleforandringer i prøven, må du ta ny livmorhalsprøve etter seks måneder. Viser nye prøver fortsatt celleforandringer og du i tillegg tester positivt for HPV, må gynekologen foreta en kolposcopi for å kunne vurdere celleforandringene mer grundig.
Denne undersøkelsen kan gi lette smerter. For å ta celler fra et større område til mikroskopisk undersøkelse, kan gynekologen også gjøre en liten utskrapning av celler fra livmorhalsen. Hvis vevsprøven viser alvorlige celleforandringer, må du behandles kirurgisk (konisering).
Viser prøvene at du har kreft, vil det bli gjort ytterligere undersøkelser for å finne ut hvor langt sykdommen har kommet.

For å få et best mulig resultat av prøven, bør du være klar over følgende:

  • ikke ta livmorhalsprøven mens du har menstruasjon
  • unngå helst samleie de siste to dagene før prøven
  • de to siste dagene før prøven skal tas må du heller ikke bruke tamponger eller fødselspreventivt skum, geléer, vaginale kremer eller vaginale medisiner.