Hva er akne?

Akne er en svært vanlig hudtilstand karakterisert ved hudormer (komedoner) og pussfylte flekker (pustler). Plagene begynner vanligvis i puberteten og kan være fra noen få kviser til et mer markant problem, som kan føre til arrdannelse og negativ innvirkning på selvtillit.

For de fleste løser problemet seg i slutten av tenårene eller tidlig i tjueårene, men det kan vedvare lenger hos enkelte. Akne kan også utvikles for første gang i voksen alder.

Hva forårsaker akne?

Hos de som plages med akne er talgkjertlene i huden spesielt følsomme for normale nivåer av hormonet testosteron, som finnes hos både menn og kvinner. Dette fører til at kjertlene produserer for mye talg. Samtidig blokkeres talgkjertelens utførselsgang slik at talg hoper seg opp og det blir dannet hvite og svarte hudormer (komedoner).

 

 

 

kviser

 

 

 

Aknebakterien (kjent som Propionibacterium acnes) lever på huden, og forårsaker vanligvis ingen problemer. Talgopphopning er et ideelt miljø for aknebakterier som forårsaker betennelse og dermed danner kviser. Akne kan være arvelig, men de fleste tilfeller er sporadiske og forekommer av ukjent årsak.

 

Hvordan er typisk akne hud?

 

Typisk akne hud er en blanding av fet hud, hudormer, røde flekker, gule pussfylte kviser og arr. Noen ganger kan det utvikles større byller (cyster) som kan briste. Huden føles ofte varm, smertefull og kan være øm å ta på. Akne er lett gjenkjennelig på utseendet og er vanligvis lokalisert på ansikt, hals, bryst eller rygg. Imidlertid, er det flere varianter av akne. Den vanligste typen er “acne vulgaris.

 

Behandling av akne