Hva er akne ?

De fleste av oss har vært plaget av sorte eller hvite “prikker” i ansiktet som kalles for hudormer. Man kan fjerne hudormer effektivt ved hjelp av medisinsk hudpleie, fruktsyre, acetylsalisylsyre, bensylperoxsyd,  retinol eller vitamin A- syre, gjerne i kombinasjon med rødt/ blått lys.

Akne er en svært vanlig hud tilstand karakterisert ved hud-ormer (komedoner) og puss fylte flekker (pustler). Plagene begynner vanligvis i puberteten og kan være fra noen få kviser til et mer markant problem, som kan føre til arrdannelse og negativ innvirkning på selvtillit.

For de fleste løser problemet seg i slutten av tenårene eller tidlig i tjueårene, men det kan vedvare lenger hos enkelte. Akne kan også utvikles for første gang i voksen alder. Stress er her en mulig faktor som kan spille inn.

kviser

Hva forårsaker akne?

Hos de som plages med akne er talgkjertlene i huden spesielt følsomme for normale nivåer av hormonet testosteron, som finnes hos både menn og kvinner. Dette fører til at kjertlene produserer for mye talg. Samtidig blokkeres talgkjertelens utførselsgang slik at talg hoper seg opp og det blir dannet hvite og svarte hudormer (komedoner). Aknebakterien (kjent som Propionibacterium acnes) lever på huden, og forårsaker vanligvis ingen problemer. Talgopphopning er et ideelt miljø for aknebakterier som forårsaker betennelse og dermed danner kviser.

Behandling av akne

Hos Klinikk Arendal kan vi tilby et bredt spekter av effektive behandlinger både for ungdoms acne og for acne utviklet i voksen alder. Siden vi er medisinsk personell kan vi tilby mer effektive kremer og behandlinger enn vanlig tradisjonell rens og hudpleie.

Vi vil under konsultasjonen skreddersy et behandlingsprogram ut fra din hudtilstand og videre følge deg opp med gjentatte kontroller til du har problemene dine under kontroll. Kombinasjoner med ulike medisinske kremer, kjemiske peelinger og blått lys har vist seg svært effektive i de fleste tilfeller.

Les mer om ulike aknebehandlinger: