fbpx

Mange kvinner lider i stillhet på grunn av smertefulle samleier, urinlekkasjer eller vidhet etter barnefødsel – og flesteparten vet ikke at det er hjelp å få.

​– Vi så at det var en økende etterspørsel etter gynekologiske operasjoner, og vi ønsket å hjelpe flere kvinner. Det fantes ikke noe tilbud i nær omkrets, sier Wenche Kollen, som er daglig leder og startet Klinikk Arendal i 2005.
Siden mars 2015 har den erfarne gynekologen Axel Mühlan vært tilknyttet Klinikk Arendal på Maxis. Her utfører han urogynekologiske og estetisk gynekologiske operasjoner, og i tillegg gynekologiske laserbehandlinger.

Ny behandling for tørre slimhinner
Tørrhet nedentil kan føre til kløe, svie og gjøre samleier svært smertefulle. Problemet er vanlig, men få tør snakke om det. Det viser seg ifølge forskning at ca. 50 % av kvinner i overgangsalder sliter med dette.
– Mange vegrer seg til og med for å ta det opp med sin egen fastlege, sier spesialisten innen kvinnesykdommer, Axel Mühlan.
På Klinikk Arendal utfører han blant annet MonaLisa Touch-laserbehandlinger. Med denne behandlingen fornyes vaginalslimhinnen.
– Behandlingen er så å si smertefri, og det tar ikke mer enn fem minutter per behandling. Det er heller ingen dokumenterte bivirkninger, sier Mühlan.
– Det høres nesten for godt ut til å være sant?
– Første gang jeg hørte om MonaLisa Touch, tenkte jeg at dette bare er tull og for godt til å være sant. Men jeg tok grundig feil. Dette virker, sier den erfarne gynekologen. Og han tilføyer:
– På en måte er MonaLisa Touch en revolusjon ettersom det tidligere ikke har vært mulig å behandle tørre slimhinner i vagina uten bruk av hormoner.

Den nye laserbehandlingen, som er godkjent av det amerikanske helsedirektoratet (FDA), kan gjøre flere ting: Behandle tørrhet og lettere urininkontinens samt at den gir en såkalt vaginal tightening.
– Dette er en behandling de fleste kvinner vil ha glede av både for behandling og som forebyggelse. De aller fleste kvinner som tar behandling, føler en stor forbedring i sexlivets gleder og dermed en boost for hele samlivet. Denne behandlingen er også fin for kvinner som har gjennomgått kreft og ikke kan bruke hormoner.

Fødselsskader og urinlekkasjer
Etter en fødsel, er det mange kvinner som opplever at underlivet endrer seg drastisk. Da kan det ofte være behov for en vaginalplastikk eller andre mindre operasjoner. Det er ikke lenger like tabubelagt å snakke om underlivs-
plager, og på Klinikk Arendal opplever de at kvinner føler det som en lettelse at det finnes et behandlingssted som tar deres problemer på alvor.
– Svært mange kvinner er plaget med små og store urinlekkasjer. Dette er ofte et stort psykisk problem, som lett kan bedres ved riktig behandling hvis det dreier seg om stressinkontinens. Kvinner som lekker litt ved hoste, nysing, trening kan ofte bedres ved noen enkle, smertefrie laserbehandlinger, som man kan gå rett på jobb etter behandling. Når det gjelder større urinlekkasjer, må en ha en operasjon. Begge behandlingsformene utfører jeg her på Klinikk Arendal, sier Axel Mühlan.

​Doktor Axel Mühlan, spesialist i urogynekologi og estetisk gynekologi, utfører både operasjoner og gynekologiske laserbehandlinger på Klinikk Arendal.

Dette er klinikk Arendal

  • ​Klinikk Arendal er den eneste plastikk-kirurgiske klinikken i Aust-Agder.
  • Eneste sertifiserte Restylane-klinikken i Aust-Agder.
  • Utfører flest injeksjons-behandlinger i Aust-Agder.
  • En av landets største laser-klinikker.
  • Alle ansatte er autoriserte leger eller sykepleiere.
  • Lengst erfaring i Aust-Agder.

Fikk endelig hjelp
Berit fra Mandal er blant dem som har fått hjelp på Klinikk Arendal. Hun har det som på fagspråket heter lichen sclerosus et atrophicans, som vil si at slimhinnene blir tynne og tørre. Hun smurte seg daglig med aloe vera-propolis-krem, et produkt som lindrer og mykgjør, men problemet forsvant ikke.
– Det eneste jeg ble tilbudt av det offentlige, var kortisonsalve. Nå har jeg funnet en behandling med laser på Klinikk Arendal, Mona Lisa Touch-laserbehandling, som hjelper. Før var samleie smertefullt på grunn av atrofiske slimhinner, men etter tre behandlinger er jeg blitt bedre. Jeg kan anbefale andre kvinner Mona Lisa Touch-behandlingen. Nå merker jeg at den virker og håper andre kvinner også kan få hjelp, sier kvinnen fra Mandal.

berit-alice-collert

​Berit fra Mandal er blant dem som har fått hjelp på Klinikk Arendal. FOTO: Liv Nilsen